10 reisavonturen die de bank niet zullen breken

Droomt u van een grote reis in 2007? Financiën een beetje krap? Kijk eens naar de volgende bestemmingen.

Magie, spanning en avontuur, ja. Maar wat voor de prijsbewuste wereldreiziger zo belangrijk is, is dat dit de plaatsen zijn waar uw dollars een lange, lange weg zullen gaan. Als reisschrijver heb ik het geluk alle 10 te hebben meegemaakt, maar ik vind het heerlijk om iedereen als vakantieganger opnieuw te bezoeken.

Vietnam

Vietnam verpakt veel in zijn grenzen. Hoogtepunten zijn onder meer de mistige Halong-baai met zijn sprookjesachtige zeegezichten van ontsluitingen van kalksteen en eilanden; de Mekongdelta met zijn drijvende markten; de oude Vietcong-tunnels in Cu-Chi bij Saigon – nu officieel bekend als Ho Chi Minh-stad. (Maak je geen zorgen om vast te lopen: één tunnel is speciaal verbreed voor westerlingen.) Backpacker-bedden zijn uitzonderlijk goedkoop, maar fatsoenlijke hotels kosten vaak minder dan $ 40. Een vullende kom met pho bo beef noodlesoep of zes loempia’s met zeevruchten kost minder dan een dollar. In lokale horecagelegenheden kost Saigon Export-bier 40 cent per fles.

Voor het ultieme verkeersverhaal om de mensen thuis te vertellen, ga je naar de oude wijk van Hanoi. Elke poging om de weg over te steken, verandert in een hartverscheurend avontuur. Je kampt niet alleen met psychocyclos (riksja fietsen), er zijn duizenden motoren en scooters waarvan de berijders een rood verkeerslicht eerder als een suggestie dan als een instructie beschouwen. De beste plek om de totale chaos te ervaren, is vanuit een cyclo-riksja.

Litouwen, Oost-Europa

De meest zuidelijke van de Baltische staten, bezoekers koppelen Litouwen meestal samen met Letland en Estland. Je kunt echter gemakkelijk een week alleen in Litouwen doorbrengen. Eigenzinnige steden zoals Vilnius en Kaunas zijn doordrenkt van kunst, muziek en historische curiositeiten … paddenstoelengeurende bossen en boeren die op hooikarren rijden … mysterieuze locaties doordrenkt van heidense tradities, het winderige zand van de Koerse Schoorwal waar je kunt strandkammen voor barnsteen.

Half juni zou een goed moment zijn om te gaan. Het oude heidense festival Rasos, een nationale feestdag in Litouwen, markeert de zomerzonnewende. Het is de hele nacht door met zingen, dansen, vreugdevuur springen, op jacht naar ‘magische’ varens en drijvende slingers langs rivieren. Ondanks een aantal ernstige alcoholische feesten, slagen de meeste mensen erin wakker te blijven om de zonsopgang te begroeten. Wat betreft de prijzen, hoe zit het met $ 2,54 voor drie aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room en $ 1 voor een glas Svyturnys-bier?

Granada, Nicaragua

Vanuit de relaxte koloniale stad Granada kun je in een week veel doen in Nicaragua: vulkanen aanpakken … Spaanse lessen volgen … Masaya-ambachtsmarkt bezoeken en ook de dorpen waar schommelstoelen, hangmatten en aardewerk worden gemaakt … verken de Selva Negras-nevelwouden en koffieplantages … praat met expats in de strandsurfstad San Juan del Sur … ga naar het koloniale Leon, waar je inheemse indianen kunt ontmoeten.

In een schommelstoel gaan zitten met een koud Victoria-bier is een plezier dat over het algemeen minder dan $ 1 kost en meer dan $ 7 uitgeven aan een maaltijd is moeilijk. Het Alhambra Hotel op het centrale plein van Granada kost slechts $ 30 per nacht.

Goa, Zuid-India

India is meer dan fascinerend, verder dan wat je ooit ergens anders zult ervaren. De gemakkelijkste kennismaking met dit krioelende land is de kuststaat Goa. Bakken onder een tropisch bladerdak van bananen-, kokos- en mangobomen, deze slaperige wereld van stranden aan de Arabische Zee, binnenwateren en met kruiden beladen wind is gestempeld met meer dan een paar herinneringen aan het oude Portugal. Je vindt yoga bij zonsopgang op het strand, volledige massages voor $ 8, dolfijntochten voor ongeveer $ 6 en kleurrijke hippiemarkten.

Met vier bieren kunnen twee mensen in een strandhut eten voor minder dan $ 10. En als u uw uitgaven tot op het bot wilt verlagen, is er accommodatie in eenvoudige strandchalets voor slechts $ 8 per nacht.

Porto en Noord-Portugal Porto is

beroemd om zijn portwijnlodges (ja, ze bieden gratis monsters aan) en is de tweede stad van Portugal. Een historische Atlantische handelshaven, met een wirwar aan door was opgehangen steegjes, stort zich neer op een waterkant met boten, netten en visrestaurants. Kabeljauwvellen (bacalhau) hangen buiten supermarkten met originele art nouveau betegelde gevels; de kerk van Sao Francisco heeft een bladgoud interieur dat koning Midas zou doen kwijlen. Mis niet de Bolhau-voedselmarkt of de Torre dos Clerigos, de hoogste klokkentoren van Portugal. Vanaf de top krijg je een geweldig uitzicht over het warrige stadsbeeld van kerken, bruggen en huizen met rode daken.

Volgens EU-normen is de prijs van restaurants, accommodatie en openbaar vervoer in de hele regio verbazingwekkend. Treinen en bussen zijn een betaalbare manier om verkennende dagtochten te maken langs de kust en naar het binnenland van terrasvormige wijngaarden en groene rivierdalen. Mis Braga en de trap met duizend treden van de Bom Jesus-kerk niet. Op heilige dagen pakken sommige pelgrims deze stappen op hun knieën aan.

Montenegro

Na zijn afsplitsing van Servië is Montenegro de nieuwste vakantiebestemming van Europa – en ook ‘s werelds nieuwste onafhankelijke natie. Naast driegangenmaaltijden voor $ 7 en kamers in privéhuizen voor $ 10, vind je een land van ruige bergen met een door een schakelaar omzoomde Adriatische kust met baaien, stranden en dorpen van lichtgrijze steen. De zee glinstert als blauwe topaas en middeleeuwse ommuurde steden met afbrokkelende forten en paleizen zijn vaak versierd met het gevleugelde leeuwembleem van de Venetiaanse Republiek.

Verf nu in kloosters die zijn ingegraven in bergspleten en vissersdorpen met rode pannendaken en diepgroene luiken. Romeinse mozaïeken … olijfgaarden … waterlelies meren … diepe kloven en de machtige Boka Kotorska, Europa’s zuidelijkste fjord … de grensstad Ulcinj met zijn minaretten en verhalen over de handel in piratenslaven.

Oostenrijk

De Alpen? Het valt niet te ontkennen dat Zwitserland een van de mooiste landschappen op aarde is. Maar tenzij je gewapend bent met een onkostendeclaratie, kan ik je beloven dat het verkennen van de bergen, meren en middeleeuwse steden grote schade zal aanrichten aan je financiën.

Winter of zomer, het naburige Oostenrijk heeft net zoveel van de alpine wow-factor … plus de stadsprachten van Wenen en Salzburg. En het is een stuk goedkoper dan je misschien denkt. Zo kunt u in het Tiroolse dorpje Fendels komend voorjaar voor slechts 175 euro ($ 230) per week een gemeubileerd appartement voor twee personen huren in een chalet. Het dorp Fendels wordt omgeven door wandelpaden en vormt een uitstekende uitvalsbasis – het Tiroolse Oberland ligt dicht bij de grens van Zwitserland en Italië. (Ga naar de website van de Austrian Tourist Boards op http://www.tiscover.at en u zult nog veel meer zelfstandige accommodatie tegen vergelijkbare prijzen vinden.)

Penang, Maleisië

Een smeltkroes van Maleisische, Chinese en Indiase cultuur, Maleisië biedt poederwitte stranden en ongerept regenwoud vol wilde dieren; de bruisende hoofdstad van Kuala Lumpur en de historische havenstad Malakka; goedkope zeevruchten en goedkope spa-verwennerij; zeilen, snorkelen, duiken, vissen, golfen en eilandhoppen.

Met een uitgesproken Chinese smaak is Georgetown, de hoofdstad van het eiland Penang, een van de belangrijkste bochten van Maleisië. Je komt slangen tempels, arcaden winkelpanden en kleine workshops die gespecialiseerd zijn in mahjong tegels en dobbelstenen tegen; kong-teik ambachtslieden die funeraire papieren artefacten maken; vis droogt als wasgoed in de open lucht. Aan de waterkant van Weld Quay wonen ongeveer 2.000 vissersfamilies in gammele houten woningen aan de Clan Quay-steigers.

Chania, Kreta

Op het Griekse eiland Kreta is Chania een stad die u niet mag missen. Cretes voormalige hoofdstad, haar geschiedenis gaat 5000 jaar terug. In de magere steegjes van de oude stad vind je iconworkshops … lieren hangen in stoffige muziekinstrumentenreparatiewerkplaatsen … uitbarstingen van witte jasmijn die uit bogen naar beneden vallen … katten die dutten op balkons … de onwaarschijnlijke bezienswaardigheden van een potlooddunne minaret boven kerktorens en een gehurkt moskee aan de waterkant.

Geregen met slingers van gekleurde lampen, is de oude Venetiaanse haven van Chanias in de schemering echt het spul van romantiek. Het water glinstert in golven van karmozijn, saffier en smaragd, de Venetiaanse vuurtoren zendt een kraalvormige knipoog uit en kraampjes doen een constante handel in pistachenoten. Steegjes die ‘s middags stil waren, verdringen zich met de lokale bevolking die de volta neemt – de avondwandeling. Zelfs in juli en augustus vind je hier studio-appartementen voor minder dan $ 40 per nacht … en je kunt goed eten voor $ 10.

Bohemen, Tsjechië

Praag wemelt van de toeristen, maar weinig mensen beseffen wat de rest van Tsjechië te bieden heeft. Een van de regio’s is Bohemen, gezegend met een betoverend mozaïek van kastelen, huizen met fresco’s en torentjes in Rapunzel-stijl, rechtstreeks uit een verhaal over zwaard en tovenarij. Bij Cesky Krumlov kun je een middeleeuwse berenkuil bekijken, compleet met beren. Sedlec, een buitenwijk van Kutna Hora, heeft een kapel die volledig is versierd met menselijke botten, tot aan de kroonluchter.

Veel steden hebben stoupa’s … verheven “pestpilaren” versierd met geketende duivels. Ze herdenken de bevrijding van de plagen die Europa tijdens de middeleeuwen overspoelden. Dan is er Karlovy Vary, de oudste van de grote kuuroorden van Bohemen. Met spa-water dat door de hele stad borrelt en bezoekers gratis kunnen verzamelen, is het een prachtige plek met barokke gebouwen in suikerpruimkleuren, bloemrijke parken en winkels die schitteren met Boheems kristal.