Rome een prachtige stad

Rome is een prachtige stad vol monumentale hoogstandjes, meer dan 3000 jaar aan historie en tientallen wereldberoemde toeristische trekpleisters. Nog een voordeel: Rome heeft een heerlijk warm klimaat dat het bijna het hele jaar door de perfecte bestemming maakt voor een leuke stedentrip.

Toch zijn er ook momenten waarop Rome behoorlijk warm kan zijn en dat is vooral tijdens de zomermaanden wanneer er alsnog veel bezoekers komen. In juli en augustus kan de stad een ware hel zijn dankzij temperaturen die tot boven de dertig graden kunnen oplopen.

Moet je Rome dan maar vermijden in de zomer? Nee! Want met de juiste voorzorgsmaatregelen én een slimme planning kun je Rome prima bezoeken in de warme zomermaanden. Neem onderstaande tips in overweging en overleef Rome in juli of augustus!

Plan de drukste activiteiten als de zon onder is

In de zomermaanden is het in Rome vooral warm als je direct in de zon bent. Doe het daarom overdag lekker rustig en relaxen en plan daarom je meest intensieve activiteiten waarin je veel moet lopen, trappen moet klimmen of weinig beschutting hebt in de avonduren. 

Het zal een flink stuk koeler zijn en je zult je verbazen over het aantal openluchtconcerten en voorstellingen die overal in de stad en de regio rondom Rome te vinden zijn. De stad is ’s avonds extra mooi verlicht: nóg een reden om in de avonduren de Sint-Pieter te beklimmen.

Boek een dagtrip buiten de stad

Rome is heeft maar weinig groen en bestaat vooral uit straten. De reflectie van de zon maakt dat de dagen in Rome in de zomer nóg warmer en heter voelen dan ze in werkelijkheid zijn. De makkelijkste manier om aan die hitte van de stad te ontsnappen? Ontdek de omringende regio!

Er zijn prachtige plekken buiten de stad die het bezoeken waard zijn. Een goed voorbeeld is de frisse kust die je met de trein makkelijk bereikt. Lido di Ostia is een gezellig en typisch Italiaans kustplaatsje. Ook de Heilige Tuinen en het kasteel van Gandolfo zijn de moeite waard om te bezoeken. Beide worden ze omringd door groen wat je dag een stuk frisser en relaxter maakt!

Lunch binnen, niet buiten

Hoewel je als Nederlander gewend bent om met lekker weer ook lekker buiten te eten is het in de hete zomermaanden in Rome verstandiger om lekker binnen te lunchen. De hitte zorgt er namelijk voor dat je snel je trek verliest en ook je smaak is een stuk minder. Zonde, want nergens eet je zulke lekkere pasta als inItalië!

Neem een waterflesje mee en vul hem op straat

Overal in Rome zijn de bekende waterfonteinen te vinden. Het water dat hieruit komt is veilig en drinkbaar en is de beste bron van verkoeling en verfrissing als je in de stad rondloopt. Het water wordt verzorgd door de stad en is fris en koel! Zorg voor een goede waterfles en vul je fles regelmatig bij. Op het internet zijn handige kaarten te vinden met hierop alle locaties van deze waterpunten.