Vietnam Ho Chi Minh-stad

Vietnam is een land dat diep is geteisterd door oorlog en toch is het vooruitzicht vergevingsgezind en toekomstgericht. De mensen geloven dat de bezigheden, veldslagen en politieke invloeden van de laatste eeuw de natie hebben verrijkt.

Aangespoeld boven de Mekong Delta, zo’n 40 km ten noorden van de Zuid-Chinese Zee, is Ho Chi Minh City, ook wel bekend als Saigon, een stad in opmars, een boomtown waar de regel van de dollar absoluut is. Het is een bewijs van zijn versleten verleden. De geschiedenis heeft het veerkrachtig, bruisend, geladen met initiatief en brullende handel gemaakt.

Het centrum van Ho Chi Minh is compact en ideaal om rond te dwalen. Het beschikt over goede restaurants, onberispelijke hotels en blitse bars te midden van koloniale villa’s en eerbiedwaardige pagodes.

Er zijn veel interessante plaatsen om te bezoeken, waaronder de markten, de kathedraal, de rivierhaven, het presidentieel paleis (perfect bewaard om een ​​onbekende reden!) En het nabijgelegen park met een museum voor Vietnamese geschiedenis en cultuur en een kleine dierentuin.

Ho Chi Minh City begon zijn leven als een vissersdorp dat bekend staat als Prei Nokor en tijdens de Angkor-periode (de 15e eeuw) bloeide het op als een tussenstop voor Cambodjaanse boten die de Mekong-rivier afdaalden. Vrachtschepen verdringen zich tot op de dag van vandaag met rijstbakken en fragiele sampans (een Oosterse boot aangedreven door een zeil of roeispanen), terwijl dragers zweten in de vochtigheid die de boten laadt.

In de 18e eeuw waren de Khmers inmiddels verdreven, werd Prei Nokor omgedoopt tot Saigon en werd het een tijdelijke hoofdstad tussen 1772 en 1802, waarna keizer Gia Long het gebruikte als zijn regionale administratieve centrum.

De Fransen namen Saigon in 1861 in beslag en begonnen een enorm programma voor openbare werken door wegen aan te leggen en moerasland droog te leggen. De oorlog tegen de Fransen duurde dertig jaar, waarna Saigon uiteindelijk werd aangewezen als hoofdstad van de Republiek Zuid-Vietnam.

Amerikaanse troepen trokken zich in 1973 terug en twee jaar later werd Saigon omgedoopt tot Ho Chi Minh City.

Dit is een haven die stomend heet en gloeiend stijlvol is. De straten zijn bezaaid met fantasierijke eenmalige boetieks, designwinkels en drukke cafés waar u de lokale bevolking op informele basis kunt ontmoeten. De straten Dong Khoi en Le Thanh Ton zijn favoriet voor elegante zijden kleding, met de hand geborduurde sjaals en lakwerk. (Veel winkels bieden een dienst om een ​​container te organiseren om aankopen naar huis te verzenden) In veel opzichten is Ho Chi Minh-stad veel kosmopolitischer en hedonistischer dan de hoofdstad Hanoi.

Ho Chi Minh zit ook vol met mensen voor wie de vooruitgang nog niet is vertaald in voedsel, onderdak en werkgelegenheid, dus bedelen, stelen en prostitutie zijn heel duidelijk aanwezig. De kleine criminaliteit is de laatste jaren helaas toegenomen, dus er moet goed op worden gelet wanneer je over straat loopt of op de fiets of motor reist, vooral in het donker en rond toeristische uitgaansgelegenheden.